EN POPÜLER
Anasayfa » İlginç Bilgiler » Mumun Yanması İçin Hava Gerekliyken Neden Üflediğimizde Söner?

Mumun Yanması İçin Hava Gerekliyken Neden Üflediğimizde Söner?

mumlar       mum 1

Elektrik kesildiğinde hemen bir mum yakarız. Mum ışığı karanlıkta kalmaktan kurtarız bizi. Elektrikler gelince mumu söndürürürz. Bu söndürme işini de genelde üfleyerek yaparız. Normalde ateşin yanması için hava gerekliyken mumun üflendiğinde sönmesi ilginçtir.

Bunun nedeni mumun yanma şeklindedir. Mumun yanması için gerekli olan şeylerin başında tabiki hava gelir. Biz mumu bir kibritle yaktığımızda fitilinin alev alıp yandığını görürüz ama bu sadece göz yanılmasıdır. Aslında mumu yaktığımızda yanan fitilin dibindeki parafinden yüzeye doğru yükselen karbon-hidrojen bileşikleridir. Bu bileşiklerin yanma ve buharlaşma sıcaklıkları çok düşük olduğundan bunlar kendileri yanarken fitili tutuşturamazlar bile. Mum sıcaklığın etkisiyle erirken üstte bir miktar fitilin hep kalması da bu yüzdendir. Mumun yanması için bu hidrokarbon buharının havadaki oksijene ihtiyacı vardır. Muma üflediğimizde de havayla birlikte oksijende üfleriz. Ancak üflediğimiz hava çok hızlı olduğundan fitilin etrafında yanan hidrokarbon bileşiklerini fitilden koparır. Böylece mum sönerken fitilden ayrılan hidrokarbonlar soğumaya başlar. Soğuyup havaya dağılan hidrokarbonlar oldukça ağır kokulu siyah renkli bileşiklere dönüşerek havada uçuşan siyah iplikler gibi görünürler.

mumm         Mum

Bir önceki yazımız olan Sivrisineğin Isırdığını Neden Kaşınıncaya Kadar Anlayamayız? başlıklı makalemizde anti-koagülan, histamin ve ısırmak hakkında bilgiler verilmektedir.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.