EN POPÜLER
Anasayfa » İlginç Bilgiler » Ateş üstünde nasıl yürünür?

Ateş üstünde nasıl yürünür?

28sc2

Birçok kez karşımıza çıkmıştır, bazı insanlarin halen daha yanan kömürler üstünde şaşırtıcı bir şekilde yalın ayakla yürümeleri… üstelik ayaklarına hiç bir şey olmadan. Birkaç metre uzunluğunda olan kor kömürlerin üzerinden hemde acı belirtisi olmadan ve yaralanmadan yürüyebilen insanlar bunu neden ve nasıl ve yapıyorlar acaba, yaparken hissettikleri nelerdir?

Bu tip yürüyüşler özellikle Endonezya, Tahiti, Hindistan, Japonya ve Güney Afrika gibi bölgelerde çok uzun zamanlardan beri dini bir adet olarak yapılmaktadır. Günümüz tarihlerine gelindiğindeyse daha çok şov veya ruhsal tedavi gibi değişik amaçlarla yapılmaktadır. Ruhsal tedavi amacıyla yapanların esas gayesi ateş üstünden yürümek değil, başarılı oldukdan sonra kendilerine olan güven duygusu hissetmek. Bu güven duygusun kendilerine özel yaşam ve iş hayatındada yardımcı olduğunu belirtmektedirler.

Ama nasıl oluyor ve kor kömürler üstünde yürüyebilen bu insanların ayakları yaralanmıyor?

Bu olaya psikolojik açıdan değil ama bilimsel açıdan bakanların farklı düşünceleri var. Bunlardan bir tanesi, 200 – 300 derecelik sıcaklıklarda ayakların normaldekinden çok daha fazla terlediği ve bu terin ayakları koruyabileceği. örneğin çok sıcak bir tavaya düşen su damlaları, birbirleri arasında oluşan buhar sebebiyle hemen kaybolmazlar, buda onun gibi bir şey olabilir. Ancak bu mantıklı bir açıklama değil çünkü ayaklarla yanan kömürler arasında oluşan yeni bir tabaka görülmüyor.

Farklı bir görüş ise ayakların kömürler üstünde geçirdiği süreye önem vermektedir. Bu görüş yüksek sıcaklıkların, çok kısa sürelerde fazla etkili olmadığını savunmakta. Deri üzerindeki alıcıların yüksek ısılara çok yavaş tepki verdikleri ve 0,3 saniyeden daha kısa sürelerde ayakların 500 derecelik ısıları sadece 2 derece algıladığı görüşü var. Bu sebeple ateş yürüyüşçüleri bunu bilerek çok hızlı yürüyorlar ve kor halindeki kömürlere bastıkları süreyi çok kısa tutuyorlar. Fakat bu görüş yine tam olarak tatmin edici değil. Toplam yürüyüş zamanı 7 saniye civarı olsa bile (ki bu 0,3 saniyeden çokda fazla) ayakları zarar görmeyen yürüyücüler vardır.

Araştırmalar yürüyüşçülerin beyninde acıyı bastıran ‘endorfin’ benzeri maddelerin salgılandığını belirlemistir fakat bu yinede ayak tabanlarının neden yanmadığıni açıklamaz.

Birçok psikoloğa göre bu ateş yürüyüşlerinin halen daha tam bir bilimsel açıklaması yok. Dini inanca sahip olmayanlar dahi, ateş üzerinde yürüyenlerin bu gücü bir tek yerden alabileceklerine kanaat getirmiş durumdalar. Ortak görüşe göre bu gücün kaynağı; İnanç.

ateş3

Bir önceki yazımız olan Soğan Doğrarken Neden Ağlarız? başlıklı makalemizde soğan doğramak neden ağlatır, soğan göz yakmaması ve soğan göz yakması hakkında bilgiler verilmektedir.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.